Попкорн (повітряна кукурудза) користується попитом у всіх містах. Нею люблять ласувати діти і дорослі, а для підприємливих людей це просто чудова можливість заробітку. Приготування попкорну для продажу досить прибуткова справа, яка вимагає певних грошових вкладень.
Для такого бізнесу необхідно придбати апарат, сировину для приготування попкорну, а також знайти відповідне приміщення, де можна орендувати невелику площу 2 – 4 квадратних метри (прилавок в магазині, великому торговому центрі, місце в приміщенні залізничного вокзалу або автовокзалу, фойє кінотеатру і т.п.). Основна вимога – місце повинно бути обладнане відповідно до санітарних і протипожежних норм.
Для приготування попкорну промисловість випускає різні моделі апаратів. Всього на сьогоднішній день налічується близько 50 моделей за ціною від 400 доларів китайського виробництва та вище 600 доларів виробництва США. Знайти відповідний асортимент обладнання можна на спеціалізованих сайтах в мережі Інтернет.
Найпростіші апарати – побутового або барного типу. Одна з популярних моделей таких машин марки STAR-39 (виробництва США) відноситься до класу 6-унційних (1 унція має приблизно 28 грамів). Це означає, що при разовому завантаженні апарату сировиною через 3 хвилини виходить 6 порцій попкорну по 28 грамів кожна. Апарати в обслуговуванні досить прості, спеціального навчання не вимагають.
Крім апарату необхідно буде також придбати спеціальні добавки (сіль, сіль вершкову, для солодкого попкорну, солодку антипригарну, замінник ванілі, смак сиру, цибулі, бекону, зеленого яблука, суміш для карамелізації і т.д.). Вартість таких добавок коливається у межах від 3 до 200 доларів. Продаються вони в бутлях різної ємності, в коробочках або в мішках по 11,25 кг. Також можна придбати спеціальні засоби для чищення поверхні котла та упаковку.
Для приготування попкорну використовуються зерна кукурудзи спеціальних сортів, які при нагріванні вибухають і розпушуються в ароматні смачні пластівці. Наприклад, популярні кукурудзяні зерна аргентинського виробництва можна купити за ціною від 8 доларів (за 10 кг) до 18 доларів (за 23 кг). Якщо ж купувати аналогічну сировину виробництва США, тоді за 16 кг доведеться заплатити приблизно 15 доларів, або за 23 кг мішок 20 доларів. Залежно від сорту кукурудзи, ціна може дещо змінюватись. Скажімо, кукурудзяні зерна caramel коштують 22 долари за 23 кг мішок. Сировина українського виробництва в середньому на 10 % дешевша від зарубіжної. Для приготування попкорну використовується кокосове масло. Якщо купувати американське масло, за 22,68 кг у бідоні доведеться заплатити 60 доларів, а за 7,56 кг такого ж масла у пластиковому відрі вітчизняного виробництва потрібно буде дати 17 доларів.
Технологія приготування попкорну дуже проста. Зерно поміщають в спеціальну ємність, що знаходиться всередині апарату, яку потім розігрівають до температури 240 градусів. Через 2 – 3 хвилини кукурудза починає вистрілювати. Всередині зерен містяться краплі м’якого крохмалю, в якому знаходиться вода. При нагріванні зерна вода закипає, пара розриває оболонку і зерно розкривається, значно збільшуючись у розмірі.
Існує три варіанти організації виробництва попкорну: домашнє, для вуличної торгівлі, при оренді приміщення.
Для домашнього виробництва достатньо придбати побутовий апарат STIR CRAZE, що дозволяє виготовляти попкорн і розвозити потім по магазинах, торгових точках. За тиждень таким методом можливо переробити мішок спеціальної кукурудзи, з якого вийде близько 1500 порцій попкорну. Щоб розпочати таке виробництво необхідно всього лише 5 – 10 тисяч гривень.
Для торгівлі на вулиці, в магазині або кафе потрібно мати апарат з більшою продуктивністю, скажімо, STAR-39. За умови робочого дня тривалістю від 8 годин можна продати приблизно 350 порцій попкорну за день. Крім цього залишки, якщо вони є в кінці дня, можна ввечері здавати в магазини і кафе. На організацію такого виробництва потрібно буде близько 30 тисяч гривень, але й прибуток при такій торгівлі відповідно зросте.
Пошукайте відповідне обладнання в вашому регіоні. Сьогодні таким обладнанням торгують багато підприємств у великих містах. Необхідно сертифікувати виробництво і готову продукцію (обладнання, як вітчизняне, так і закордонне, найчастіше сертифіковане). При купівлі сировини слід вимагати сертифікат відповідності на нього. Не можна для приготування попкорну застосовувати зерна звичайної кукурудзи, бо вони просто розлізуться при нагріванні.
Кращим місцем для продажу попкорну багато хто вважає фойє кінотеатрів – тут він продається набагато дорожче, ніж в магазинах. Продукт бажано красиво запаковувати, тому заздалегідь потрібно подбати про спеціальні кольорові пакети. Вартість таких пакетів. залежно від розміру і матеріалу, може бути від 4 до 20 і навіть 40 центів.
Згодом можна організувати пересувну торговельну точку. Для цього необхідно купити спеціальний пересувний візок для попкорну. Найдешевший такий виріб коштує в межах 500 доларів, а за більш дорогі моделі доведеться заплатити більш ніж 2000 доларів.